Oedeemtherapie
Welke soorten oedeem zijn er?
Er zijn verschillende soorten oedeem. Hieronder vindt u per soort een korte uitleg:
Lymfe oedeem – Dit oedeem is weer in 2 soorten te verdelen namelijk primair en secundair lymfoedeem
- Primair lymfoedeem – Een aangeboren afwijking in het lymfevatenstelsel, waardoor er een abnormale vochtophoping in het lichaam kan ontstaan in bijvoorbeeld armen of benen. Dit kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn maar kan ook op latere leeftijd zichtbaar worden.
- Secundair lymfoedeem – Een oedeem wat ontstaat na een beschadiging aan het lymfevatenstelsel van buitenaf, zoals bijvoorbeeld verwijdering van lymfeklieren en / of bestraling na of tijdens kanker.
Veneus oedeem – Veneus oedeem wordt ook wel CVI genoemd (chronische veneuze insufficiëntie); een vochtophoping die ontstaat bij een slechte werking van de aderen zoals bijvoorbeeld spataderen. De kleppen in de aderen werken niet goed waardoor bloed en vocht niet goed kunnen doorstromen, hierdoor ontstaat een vochtophoping in de benen.
Oedeem na een operatie of trauma – Na een operatie aan bijvoorbeeld de knie kan zwelling ontstaan, of wanneer je je enkel verzwikt kan ook zwelling ontstaan, dit wordt traumatisch of post- operatief oedeem genoemd.
Lipoedeem – Lipoedeem is een verstoring van vocht en vetcellen in het lichaam. Dit is dus een abnormale ophoping van vocht en vetcellen in het lichaam en komt bij vrouwen voor. Lipoedeem wordt zichtbaar bij hormonale veranderingen zoals de puberteit of zwangerschap. Lipoedeem gaat vaak samen met overgewicht en komt voor in de benen en armen, waarbij de voeten en handen slank blijven. Lipoedeem is vaak erg pijnlijk bij aanraking en er ontstaan snel blauwe plekken. Ook zijn er in de huid putjes te zien, ook wel sinaasappelhuid. Lipoedeem wordt niet snel herkend en wordt vaak met overgewicht verward.
Symptomen en klachten bij oedeem
Zwelling in aangedane lichaamsdeel
Zwaar en strak gespannen gevoel in aangedane lichaamsdeel
Stijfheid, bewegingsbeperkingen en pijn in gewrichten van het aangedane lichaamsdeel
Soms komen ook tintelingen voor in het aangedane lichaamsdeel
Knelling van kleding en schoenen
Behandeling van oedeem
Er zijn verschillende technieken om oedeem te behandelen:
- Manuele lymfedrainage: hierbij wordt het vocht door middel van een bepaalde massagetechniek afgevoerd.
- Compressietherapie: Bij extreme vochtophoping kan gekozen worden te zwachtelen, hierdoor neemt de vochtophoping snel af, daarna wordt een therapeutische elastische kous (TEK) aangemeten om het resultaat te behouden. Ook kan er gekozen worden om alleen een kous aan te meten.
- Oefentherapie: door bepaalde oefeningen te doen die het vochtafvoer bevorderen en de beweeglijkheid van de gewrichten te bevorderen en opbouw van kracht en stabiliteit in het aangedane lichaamsdeel.
- Litteken en bindweefselmassage: Als er een litteken aanwezig is of verkleefd bindweefsel in het gebied waar de vochtophoping zich bevindt snoert dit de vochtafvoer af. Door bepaalde litteken en bindweefsel massage technieken wordt het litteken en bindweefsel losgemaakt waardoor het vocht makkelijker afgevoerd kan worden.
Vergoeding
Voor oedeemtherapie heeft u een verwijzing van uw huisarts, oncoloog, phleboloog of dermatoloog nodig. Dit valt dan onder een chronische indicatie waarbij de eerste 20 behandeling uit de aanvullende verzekering worden vergoed. De 21e behandeling wordt vanuit uw basisverzekering vergoed.
U kunt ook zonder verwijzing oedeemtherapie krijgen, deze behandelingen worden dan vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien of u aanvullend verzekerd bent en hoeveel behandelingen u vergoed krijgt.
Uw specialist(en)
Bel ons op 026 474 31 12